A PET Kupa hivatalos Folyómentő webshopja!   petkupa

Szolgáltatásaink

Ismeretterjesztő, útibeszámoló jellegű előadás

Az interaktív, fotó- és filmvetítéssel egybekötött előadás során Folyómentőink mesélnek a PET Kupa működéséről, a szemétszedő akciókról, a petkalózok kalandos életről. 

A hulladék általános problémakörén belül fókuszban a folyók szennyezettsége áll, és annak globális összefüggései. Ennek tükrében mutatunk rá, hogy mit jelent  a természetvédelem, a kis, és nagy vízkörforgás az élőhelyek védelme és az emberek szerepe ezekben a folyamatokban. Terítékre kerül a folyók által hozott hordalékban rejlő lehetőségek, értékek, melyeket az emberiség évezredek óta használ. Megmutatjuk, hogy a Folyómentők miként látták meg a kihívást abban, hogy a hordalék összetétele megváltozott, és hogyan hasznosítják a szervetlen folyami hulladékot is.

Az előadás attól válik interaktívvá, hogy kérdéseken keresztül vezetjük a résztvevőket a történetbe, valamint kézzel fogható formában mutatjuk történeteink szereplőit, így ártérben talált érdekes tárgyakkal, gyártásközi anyagokkal, és újrahasznosított termékekkel találkozhatnak. 

 

Motivációs előadás

Fotó- és filmvetítéssel egybekötött, inspiráló előadás olyan szervezeteknek, cégeknek, iskoláknak, amelyek azt fontolgatják, hogy szervezeti szinten kapcsolódnak be a folyók megtisztításába. Profitorientált vállalatok számára az előadás az együttműködési lehetőségeket, azok előnyeit és költségeit mutatja be. Non-profit szervezetek és oktatási intézmények közösségi tudományos projektekbe, oktatási programokba kapcsolódhatnak be (pl. Folyó örökbefogadás, Folyómentő Iskolahálózat létrehozása). 

 

Műanyag Műhely, workshop, kreatív foglalkozás

A Műanyag Műhelyfoglalkozás lényege, hogy a résztvevők maguk is kipróbálhatják az újrahasznosítás folyamatát. Itt a folyami hulladék csak dekoráció, a foglalkozáson háztartási hulladékot használunk, ami vagy közösségi gyűjtésből ( social plastic bank), vagy a résztvevők saját gyűjtéséből származik, a megfelelő higiéniai feltételek miatt.

A cél, hogy bemutassuk, hogy otthoni körülmények között hogyan lehet feldolgozni a műanyagot. Vasaló, és kontaktgrill segítségével olvasztunk kupakot, műanyag darálékot, és egyéb csomagolási műanyaghulladékot.  Csak bizonyos típusú, hőre lágyuló műanyagokat használunk, aminek olvadása során nem szabadulnak fel egészségkárosító anyagok. A műanyag típusokról szóló tájékoztatás a foglalkozás részét képezi. A folyamatot vizsgázott animátorok vezetik, akik ügyelnek a biztonságra így a megfelelő körülményekre is (szellőztetés, megfelelő eszközhasználat, érintésvédelem) 

Különböző produktumok készülnek, a résztvevők igénye alapján. Ékszerek, hűtőmágnes, dísztárgyak. A szükséges szerelékeket mi biztosítjuk a foglalkozás megrendelőjével egyeztetett feltételek szerint.


Folyómentő kiállítás

Aktív és passzív formában is megrendelhető kiállítás, és térinstalláció. 

Elemei:

  • Kifeszített hálóra elhelyezett habkarton képek, képfeliratokkal ellátva. A képfeliratok 6 nyelven rendelhetőek. A Tisza menti 5 ország nyelvén ( magyar, ukrán, szerb, szlovák és román nyelven), valamint angolul. 
  • Uszadékfa, és újraműanyag M30-as rekeszekből épített kiállítótér, amin a Folyómentő termékek és gyártásközi alapanyagok kerülnek kihelyezésre információs táblákkal.
  • Roll-upok, a kihelyezett tárgyakról szóló információkkal. 
  • Plasztikkajak születése térinstalláció, amiben megjelenítjük az ömlesztett folyami hulladéktól, a színre válogatott, és ledarált műanyagon keresztül a kész termékig a teljes folyamatot
  • Tiszai hulladékcsodák válogatás, a folyóparton talált, és a petklaózok által érdekesnek vélt tárgyakból összeállított izgalmas, vicces gyűjtemény. (Játékok, használati tárgyak, régiségek, különleges üvegek és rengeteg gumikacsa.)


Aktív formában tárlatvezetést biztosítunk, amiben a kihelyezett képek, és kiállítási tárgyak alapján vezetjük végig az érdeklődőket a petkalózok történetén, mutatjuk be a Folyómentő életérzést, és küldetést. A tárlatvezetést végző animátor saját megélésein alapuló és szakmailag is megalapozott kiselőadásával. 


A kiállításon megjelenő, különböző anyagú újrahasznosított termékek teljes életciklusába is bepillantást adunk, így az adott anyagra ( műanyag, üveg, fa, agyag, fém ) vonatkozóan szelesebb körű ismeretszerzésre biztosítunk lehetőséget.

Passzív formában a kiállítást a megrendelővel történő egyeztetés alapján helyezzük ki a képfeliratokkal. Ebben az esetben nem tartozik hozzá tárlatvezetés. Munkatársaink csak az építés-bontás alkalmával vannak jelen. Kiállításmegnyitó rendelhető hozzá.


Egynapos intenzív petkalózkodás

Kisebb iskolai és céges csoportok egy nap alatt pillanthatnak be a folyótisztítás rejtelmeibe. 

Akár a megrendelő által kiválasztott, hozzá közel álló helyszínen. Folyószakasz örökbefogadással is összekapcsolható. 

 

Egyhetes  nyári petkalóz tábor

Nyári tábor, vízitúrázás, folyótisztítás, fiatalok számára a PET Kupa utánpótlásának (UP) együttműködésével.


Chill pethajó

Nyári rendezvényeken, fesztiválokon lehet izgalmas, látványos program a pethajó, aminek akár az építési folyamatába is bekapcsolódhatnak a rendezvény résztvevői. 

A pethajók építésének lényege, hogy a folyó mellett hulladékká vált, vagy az ártérből összegyűjtött hulladék felhasználásával készül. 

Célja kettős, egyrészt felhívni a figyelmet a hulladékszennyezésre, másrészt megmutatni, hogy a hulladék lehet értékes nyersanyag, ha megfelelően bánunk vele. 

A pethajó a telepítést követően a ráhelyezett babzsákokkal pihenőhelyként, találkozási pontként is szolgálhat, ugyanakkor kiállítótér is. Szárazföldön elhelyezve is érdekes látvány, de vizen ( a rendezvényhelyszín adottságainak függvényében) további izgalmakat rejtő programelem lehet. Szakavatott folyómentők felügyeletével akár ki is próbálható. Mentőmellényt ez esetben biztosítunk. 


Szerinted lehet a szemétszedés közösségi élmény? Vagy a hulladékból innováció? Lépj a fedélzetre, nézz jól körül, majd helyezkedj el kényelmesen és hallgasd meg a petkalózok élménybeszámolóját. Történeteik elrepítenek a Tisza varázslatos ártéri erdeibe, vagy egy lakatlan szigetre Jánd közelében. Mesélnek arról miként jártak be 6 országot azért, hogy felhívják a figyelmet a folyami hulladékszennyezésre, és hogyan csorogtak a Tisza vizével a Dunába, majd onnan a Fekete-tengerbe expedíciójuk során. Mindeközben felfedezhetsz pár izgalmas tárgyat, amit folyómető tevékenységük során alkottak, mert értéket láttak a hulladékban.

Egyedi ajánlatkérésért

KATTINTS IDE!